Ervaringen van 'anders denkers' ASS (in de volksmond ook bekend als asperger)
Bij een begeleidingstraject Anders Zijn en Anders Denken richten we ons op de verschillende betrokken partijen en het opnieuw uitvinden van de relatie met de ander.
- vraagsteller zelf
- partner
- ouders
- werkgever
Hieronder kunt u lezen wat betrokkenen aan een begeleiding traject gehad hebben. Wilt u meer informatie of een vraag stellen dan horen wij dit graag.
Inzicht dat ik anders ben en mag zijn!
Ik voel meer veiligheid en weet dat er een goede partner, coach of docent achter mij staat; Ik herken meer respect, voel me minder naïef en heb geleerd dingen na te checken. Ik heb meer inzicht in het feit dat niet iedereen is zoals ik ben. Dat ik niet zo mijn best meer hoef te doen om op de anderen te lijken om geaccepteerd te worden in een groep. Iedereen is anders, ik kan ook minder geven. Mensen vinden me leuk maar dat betekent niet dat ik meer hoef te geven. Ik ben wie ik ben en zo is het goed. De wereld is niet zo onveilig als het lijkt. Waar moet je het over hebben, ik kan dat ook vragen, ik kan vragen stellen en oprechte geïnteresseerd zijn. Als iemand niet oprecht in mij geïnteresseerd is, mag ik dat ook zeggen. Het is belangrijk dat ik grenzen stel, genoeg is genoeg. Ik ga mijn eigen wijsheid zien en ervaren en vooral ook waarderen.
Elkaar werkelijk leren kennen in liefde en respect.
Inzicht dat je partner zeer intuïtief is en dat hij of zij hier wel naar gevraagd moet worden wat de ander over een situatie denkt, uitnodigen om een mening te geven.Je leert de juiste vragen stellen en ook om hem of haar het gevoel te geven dat alles wat gezegd wordt van belang is. Samen opnieuw leren contact te maken en opnieuw nieuwsgierig te worden naar wat de ander bedoelt en wat hem/haar bezig houdt.
Je begrijpt de ander op een andere manier en leert zelf te vragen wat voor jouw van belang is. Je leert grenzen stellen en voor jezelf op te komen, een nieuwe balans der dingen te vinden. Je gaat de wijsheid van de ander zien en waarderen en het zien als een aanvulling en minder als een aanval. Ook leer je te herkennen en te erkennen waar steeds opnieuw aandacht aan gegeven moet worden, bij elke nieuwe situatie zullen een aantal basis patronen terug komen. Je leert angstgedrag te zien en dit bespreekbaar te maken zonder aan te vallen en hierdoor opnieuw inzicht te krijgen en weer opnieuw vertrouwen te geven.“Mensen met Asperger zijn ook heel wijs als ze maar op de goede manier erkend, herkend en aangemoedigd worden”.
Inzicht dat je ouder mag zijn van een kind dat anders is. Respect en duidelijkheid voor jezelf en je kind.
Je zult meer geduld en minder angst hebben en het belang van je eigen duidelijkheid leren zien.Nieuwsgierig worden naar je kind wat het je werkelijk wil vertellen en wat het jou kan leren. Minder snel geïrriteerd raken maar wel eerder signalen oppakken waar jij je kind mee verder kunt helpen. Leren hoe belangrijk frustraties zijn en hoe je alert kunt zijn op verveling of angst en wat het belang van lichaamshouding is.
Je leert je kind meer bewust te maken van zijn handelen en uitspraken. Het belang en gevolg van impulsief handelen.Je leert samen met je kind structuur in de dag, week en zijn leven aan te brengen en het belang zien van het in stand houden van structuur. Deze kinderen hebben vaak op alles een antwoord.